Rating van de advocaten: coaching tool, transparantie vereist of open deur voor openbare ophangingen?


Door Xavier Gillot, op 15/01/2019 19:25 in Home > Modellen & Tips > Multidisciplinaire modellen & tips > Rating van de advocaten: coaching tool, transparantie vereist of open deur voor openbare ophangingen?

Het debat rond de notatie van advocaten houdt de advocatuur en de verschillende ordes vrij bezig, zowel in België als in het buitenland, en was het onderwerp van een zeer interessant debat op de derde Electrochoc numérique georganiseerd op 13 december.

Deze meningsuitwisselingen hebben een vaststelling duidelijk onderlijnd: de notatie van advocaten bestaat en is dus een realiteit; business lawyers zijn sinds jaren genoteerd door zogenaamde expertgidsen en de opkomst van nieuwe spelers in deze markten (google, enz.) voldoende bewijst dat de notatie van advocaten onvermijdelijk is.

De vraag kan misschien afschrikken maar dit is een uniek opportuniteit om aan de verwachtingen van klanten te kunnen beantwoorden door het opzetten van opleidende-, professionaliserende- en uitwisseling-instrumenten.

Websites en platformen die hun notatie op de financiële bijdrage van de advocaten baseren zijn zeker te verbannen en bezoedelen het imago en reputatie van beide advocaten en Internet dienstverleners.

Maar men moet nog verder: iedere notatie moet gebaseerd worden op duidelijke en gecommuniceerde criteria. Zonder de vereisten van het beroepsgeheim te mogen vergeten, alsook het recht op antwoord van de genoteerde advocaat. En nog de delicate vraag van de klantmogelijkheid om de kwaliteit van het werk van een advocaat te kunnen schatten : moderne advocaten worden zo gespecialiseerd dat het zou onrealistisch kunnen zijn om zulke vraag aan hun klanten te stellen.

In dit gebied zoals vaak in het leven is het concrete element ter zake de communicatie.

uLaw heeft dit standpunt tijdens het debat verdedigd als voorstander van een notatie, deels gebaseerd op objectieve criteria verbonden aan de loopbaan van de advocaten en deels op de mening van hun klanten, niet betreffende hun technische kwaliteiten maar wel hun raadpleger bevoegdheden om deel te nemen in het opleveren van een nuttige oplossing. De rating tool van uLaw werd op deze basis ontwikkeld met de veiligheidsmaatregel van een review van klantopinies om enige parasiet of vernederende rating te vermijden.

Vergezel ons op uLaw om de verschillende oplossingen aangeboden aan advocaten en klanten die efficiënte en succesvolle medewerkingen verzekeren te kunnen ontdekken.   

Auteur

Xavier Gillot

Business lawyer specialized in the entire range of Belgian and international tax matters, I provide solution-oriented advices to my clients and also represent them during fiscal and judicial proceedings, negotiations or ruling procedures.
Boekhoudrecht
Fiscaal recht
Contractenrecht
Review
Cookies zorgen ervoor dat uw navigatie efficienter is en dat onze diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Wanneer u onze diensten gebruikt, aanvaardt u automatisch het gebruik van cookies. Privacy policy. Ik bevestig mijn akkoord